Zalig Pasen!

Lieve gemeente,
Verkiezingen zijn het feest van de democratie – zegt men. Eigenlijk een rare uitdrukking als je het goed bekijkt. Een feest waar de ene helft van de gasten juicht en de andere helft met verdriet en verbazing wordt achtergelaten. Wat is er gebeurd? Waarom hebben wij maar zo weinig mensen kunnen overtuigen van onze ideeën? Hoe moeten we nu verder? Niet bepaald feestelijke gedachten.
Of heeft het feest van de democratie misschien een andere betekenis? Is “de democratie” een soort van hoger wezen waarvoor wij met zijn allen een feest vieren. Wij zwoegen en zwalken in de voorbereiding, zetten ons in op velen manieren om er een feest van te maken. Zoals wij het gevoel hebben dat het goed is, hoe het zou moeten. En dan vindt “de democratie” de hapjes die de buurman heeft meegebracht nét iets lekkerder. Frustrerend, maar ja, je was tenminste uitgenodigd op het feestje. Je mocht meedoen. Zonder enige twijfel is dat het echte feest. Open en vrije verkiezingen, ondanks alles. Als we naar de wereld kijken en naar andere landen is dat niet alleen een feest, maar een bijzonder voorrecht.
Straks is het weer Pasen. Ook zo’n raar feest. Niet alleen maar overwinning en licht, want nederlaag en donkerheid horen er ook bij. Zonder kruis geen opstanding. Zonder dood geen nieuw leven.
Net als de verkiezingen waaraan wij mogen deelnemen is ook Pasen een feest dat niet wíj geven, maar dat voor ons wórdt gegeven. En iedereen is welkom om mee te doen. Om te gaan kijken bij het lege graf en het voor zichzelf te bevestigen: Christus is opgestaan. Er zijn geen verliezers meer, niet op dit feest op Paasochtend.
Wat een voorrecht om uitgenodigd te zijn.
Ik wens u een zalig Paasfeest.
ds. Pascal Handschin

Reacties plaatsen is niet mogelijk.