Wind velt torenhaan

De haan ligt tijdelijk in de hal van de kerk

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – De stormachtige wind was zaterdag teveel voor de haan en het bijbehorende kruis van de kerktoren in Nieuw- en Sint Joosland. Het kruis brak af en boorde zich dwars door de pannen in het dakbeschot aan de zuidkant van de kerk. De haan belandde aan de andere zijde van het bedehuis in het gras. Zowel aan de nok als aan

Wim Joosse sloeg alarm

beide zijden van het dak sneuvelden enkele dakpannen. Daar er tijdens het voorval zich niemand rond de kerk bevond was er geen sprake van persoonlijk letsel.

Een kaal gezicht, zo zonder bekroning

Wim Joosse die vanaf zijn woning aan Kerkplein 5 direct zicht heeft op de kerk sloeg alarm bij oud-kerkrentmeester Nol Tasma. Joosse was op zijn beurt gewaarschuwd door Jehova’s Getuigen. De mensen die De Wachttoren verspreiden zagen namelijk als eersten dat er iets mis was bij de spits.

Het kruis moet zo rond half elf zaterdagmorgen zijn gebroken. Rond die tijd, zo blijkt uit kaarten van Buienradar, heeft er een poosje 8 Beaufort gestaan. Dat betekent in het jargon stormachtige wind.

Zoals het was…

Nadat Nol Tasma poolshoogte ging nemen arriveerde daar ook ouderling Christiaan van Mourik. Hij is een echte dakhaas door het werk voor zijn bedrijf Dakwerk- en Onderhoudsbedrijf Chris. Zodoende ging hij onder toeziend oog van Nol Tasma het dak op om het kruis naar beneden te halen. De haan was intussen al geborgen door Rijk Joosse.

Chris heeft ’s morgens

De geborgen onderdelen

direct enkele reparaties verricht aan de nok van het dak, zodat daar geen verdere schade kan ontstaan. In de loop van de middag zou hij nog enkele voorzieningen treffen aan de noordkant van het dak.

Nol Tasma wees erop dat het een geluk was dat er niemand aanwezig was tijdens het gebeurde. Wie door zo’n loodzwaar torenkruis wordt getroffen zou het mogelijk niet

Chris van Mourik met de bal van het draaimechanisme

meer na kunnen vertellen. Maar ook een vallende dakpan komt haard aan. Kortom: een geluk bij een ongeluk.

Chris van Mourik vertelde dat het kruis echt is afgebroken door de wind. Hij vond toevallig ook de bal van het draaimechanisme van de torenhaan. Die lag namelijk in de dakgoot.

De toren is eigendom van de gemeente Middelburg. Die zal aangesproken worden op het voorval en op de schade die aan het dak is aangericht van de kerkzaal, die eigendom is van de Protestantse Gemeente Nieuw- en Sint Joosland.

© www.buienradar.nl

Reacties plaatsen is niet mogelijk.