Wethouder plant mannabomen

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Wethouder Rutger Schonis heeft twee Tamarisken geplant in de dorpstuin van de kerk in Nieuwland. Dat gebeurde tijdens de dorpsschouw die hij maandag 8 mei hield in gezelschap van diverse raadsleden en ambtenaren.

Jan Zwemer, die het woord voerde namens de Werkgroep Dorpstuin, vertelde dat de boom groeit in het gebied van de Sinaï (tussen Egypte en Israël). De tamarisk  krijgt rozerode bloemen. Op de boom leeft een insect, dat vooral in juni ‘manna’ produceert. eetbaar stofje. ‘s Morgens valt dit voedsel in forse hoeveelheden uit de bomen.

,,Naast het Bijbels gegeven van Israëlieten, die manna als voedsel kregen in de woestijn, bij hun Exodus staan deze bomen symbool voor datgene wat samen tot stand is gekomen. Ze geven voeding om deze samenwerking verder uit te bouwen. Dat geldt voor de Nieuwlanders onderling, maar ook voor die van het dorp met bestuurlijk Middelburg ”, zei Jan verder.

Ondergetekende ging in een drieminutentoespraak in op de kerkbouw in het Oudedorp die niet doorging, de bouw van de eerste en de huidige kerk en de toren van het gebouw. De Nieuwlandse gemeenteraad wilde die in 1883 niet betalen. Na massaal protest onder aanvoering van huisarts Walraven gingen de heren overstag. Ondergetekende sloot af met het zingen van Ubi Caritas en wenste de aanwezige politici, de bevolking van de hele gemeente Middelburg en die van Nieuwland in het bijzonder de in dat lied aangehaalde vrede en liefde toe.

Wim Staat

Reacties plaatsen is niet mogelijk.