Van de predikant

Lieve gemeente,

Kort voor Pasen is in Almere de Floriade geopend. Dat het zover kon komen was verre van zeker want het project heeft een ongekend hobbelige aanloop meegemaakt. Er waren problemen met de planning, er was te weinig geld, er werd te laat en te duur gebouwd, enzovoort. Maar uiteindelijk is het goed gekomen en zal de Floriade gedurende het hele zomerseizoen gasten uit de hele wereld ontvangen, ook al zullen vele mensen hebben gedacht: “Zou het wel nog goedkomen?”
Soms is dat een herkenbaar gevoel voor mij. Zeker ook als ik deze woorden nu schrijf tijdens een prachtig lenteweer met veel zonneschijn, terwijl de vogels aan het zingen zijn. Het voelt weer als normaal, als gewoon omdat het toch elk voorjaar weer te beleven is. Maar toch kan ik me herinneren dat ik in de koude en natte perioden van de winter soms dacht: “Zou dan de zon nog eens schijnen? Zou het wel weer goedkomen?”

Bij een groot project zoals de Floriade waren er mensen nodig die bleven geloven in het project. Anders was er al veel eerder de steker uit het project getrokken. Maar de lente die komt elk jaar weer, daar kunnen wij mensen niets aan doen. De schepping vernieuwt zich elk jaar weer en laat ons genieten.

In het licht van het Paasfeest dat wij net hebben gevierd mogen wij geloven en erop vertrouwen dat dit ook geldt voor de weg die God met ons gaat en nog zal gaan. Pasen is de bevestiging voor ons dat God heeft gezegd: Uiteindelijk zal het goedkomen.

Moeilijk misschien om dat te aanvaarden, in onzekere en uitdagende tijden zoals deze. Maar dat is het wat geloof ook mooi kan maken. Iets uit handen geven en vertrouwen hebben.

Dan kunnen wie niet alleen genieten van het lenteweer, maar ook van de wetenschap dat God niet alleen de schepping maar ook ons zal vernieuwen.

Keer op keer.

Ik wens u mooie lentedagen toe.

ds. Pascal Handschin

Reacties plaatsen is niet mogelijk.