Van de predikant. Januari 2020

U zult het vast opgemerkt hebben als u in de laatste maanden in Middelburg bent geweest. De oude Stationsbrug is weggehaald en wordt opgeknapt in Krimpen aan den IJssel. Als het goed is zal de brug net voor het begin van het toeristenseizoen weer terug op haar oude plaats zijn. En dat is maar goed ook, want ik zie ze graag terug.

Ik mis de brug niet alleen vanwege de omweg die ik moet fietsen op weg naar Nieuw- en Sint Joosland of de haven, maar ook omdat ik  vind dat draaibruggen buitengewoon slimme en efficiënte uitvindingen  zijn. Een draaibrug kan zonder veel moeite twee verschillende belangen dienen. Of zij garandeert een verbinding tussen twee oevers van het kanaal, of zij maakt de weg vrij voor de schepen die op het kanaal onderweg zijn. Alles wat nodig is om dit systeem te laten slagen is een klein beetje respect en geduld van degenen die even moeten wachten voordat de weg voor hen weer vrij is.

Waarom deze beschouwing over een draaibrug, zo zult u zich afvragen. Aan het begin van het nieuwe jaar wilde ik een gedachte met u delen die in mij opkwam toen ik mijn fiets over de vervangende pontonbrug schoof. Eerst dacht ik: wat handig dat de brug nu nog maar twee keer per dag open is voor de scheepvaart, dat scheelt een hoop wachten. De tegenovergestelde gedachte schoot me meteen daarna binnen: wat een hinder voor de scheepvaart. Er is een nieuwe verbinding over het kanaal, hartstikke handig voor allen die het kanaal willen oversteken. Maar het is een vaste verbinding,  die niet makkelijk open kan. En dat leidt tot  hinder voor de schippers en vraagt om veel meer respect en geduld van hen dan van de andere groep passanten van het kanaal.

Klinkt dat niet bekend in de oren? Verliezen wij soms niet uit het oog dat wat voor de ene groep handig is, juist hinder oplevert voor de andere?

Ik verheug me op de terugkomst van de draaibrug. En ik wil pleiten voor meer flexibiliteit in ons denken. Op zo veel verschillende onderwerpen die onze samenleving bezighouden. Een beetje respect en geduld, totdat de brug weer de kant op staat waardoor het mogelijk is om onze weg verder te gaan.

Ik wens ons allen Gods Zegen toe in dit nieuwe jaar.

Hartelijke groet,  Ds. Pascal Handschin

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.