Van de predikant

an de Predikant

Lieve gemeente

Het zijn tegenstellingen die bijna niet te bevatten zijn. De aandacht van de wereld is op dit moment gericht op een piepklein schiereilandje in de grote woestijn, waar voetbal voor een feest moet zorgen dat de wereld verbindt en mensen bij elkaar brengt. Althans dat is altijd de belofte en het beeld dat deze evenementen van zichzelf hebben. Hetzij een WK voetbal of Olympische Spelen. Dat er nooit iets van klopt is duidelijk, maar de tegenstellingen tussen belofte en realiteit zijn toch wel erg groot deze keer.

De wereld kijkt naar een spel op groene velden in de woestijn, terwijl er nieuws is dat steden en dorpen in Oekraïne letterlijk dichtvriezen. Omdat de oorlog de infrastructuur heeft vernietigd is er geen stroom en geen verwarming. Ik denk niet dat wij in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog deze mate van oorlogsvoering tegen een civiele bevolking hebben meegemaakt.

Aan de ene kant is er een circus met vele lichten en groot spektakel. Aan de andere kant is er een heel land waar letterlijk geen licht meer brandt. Misschien komt dit toernooi dan toch op het goede moment om ons met de neus op de absurde tegenstellingen in deze wereld te drukken.

Advent is de tijd waarin het licht in de wereld groeit. Wij beelden dit uit met kaarsen die worden aangestoken. Meer licht leidt tot meer inzicht. Je kunt ineens de weg naar voren wat beter zien. Maar uiteindelijk is advent ook de tijd om te beseffen dat het goed is om te hopen tegen beter weten in. Laten we deze adventstijd ook gebruiken om te bidden voor alle mensen die wachten op het terugkeren van het licht, in sommige gevallen in letterlijke zin.

Zeker ook voor hen geldt de belofte van de liefde van God die mens is geworden. Zo is licht in de wereld gekomen dat echt is. En dat licht brandt nog steeds.

Ik wens u allen een goede adventstijd, een gezegende Kerst en een goede overgang naar het nieuwe jaar.

Ds. Pascal Handschin, advent 2022

Reacties plaatsen is niet mogelijk.