Van de predikant

Van de predikant
U effent het pad voor de rechtvaardige,
U baant voor hem een rechte weg.
Ook wij verlaten ons op u HEER:
Wij gaan de paden van uw recht.
Wij richten ons op uw naam
Naar u gaat ons verlangen uit.
(Jesaja 26, 7-8)

Lieve gemeente,

Weer onzekerheid. Weer komt veel op losse schroeven te staan. Dingen die men dacht zeker te weten pakten toch anders uit. Nog steeds voelt het alsof wij als samenleving worstelen met een ongrijpbare tegenstander. En nu de situatie weer volledig uit de hand dreigt te lopen wordt ons ineens nog veel duidelijker hoe groot het verschil is tussen ons menselijke streven om alles onder controle te hebben – en ook onze overtuiging dat wij als mensen die controle ook echt hebben, en het feit dat wij steeds moeten reageren op een situatie die verandert, zonder dat wij precies kunnen weten wat er te verwachten is.

We dachten er met zijn allen te zijn door een hoge vaccinatiegraad en toch waart het virus nog steeds rond, voor mijn gevoel zelfs zo ongecontroleerd als nooit tevoren.

Waarom leest u dit van mij in het kerkblad? Laatst overkwam mij een gedachte: “Ja maar hoe moet het dan wel?” Of, anders gezegd: Welke pad moeten we dan wel bewandelen met zijn allen, welke weg voert tot de uitgang van dit doolhof?

Op weg gaan zonder kompas en zonder kaart kan gevaarlijk zijn, elke wandelaar weet dat. Maar ook de nauwkeurigste kaart en de duidelijkste wegwijzer zijn nutteloos als er ineens een wegversperring is. Of als er een gedeelte van de weg ineens anders voor ons ligt, dan als wij hadden verwacht nadat we op de kaart keken en ons kompas controleerden.

Is het dan geen troostende gedachte dat Jesaja schrijft over een rechte weg, een effen pad voor wie op God vertrouwen? Dat betekent trouwens niet een makkelijk pad. De weg door het leven is hobbelig en vol wegversperringen en omleidingen. Maar een effen pad voor wie op God vertrouwen betekent denk ik vooral dat het doel van de reis duidelijk is. Je weet waarom je op weg bent, je weet waar je naartoe gaat.

Ons pad zal ons nu eerst weer leiden tot het kind in de voederbak. En wij zullen er komen, hoe dan ook. Naar dit Kind gaat ons verlangen uit.

Ik wens u van harte een goede advent en gezegende kerstdagen!

Ds. Pascal Handschin

Reacties plaatsen is niet mogelijk.