Van de predikant

Lieve Gemeente

Wederom begint een vakantieperiode. Nog steeds in wat gespannen sfeer, want wat mag er wel en wat mag er niet? Persoonlijk vind ik het altijd een beetje verbazingwekkend als ik zie hoe groot het belang van “de vakantie” is voor de Nederlander. En nu met Corona en beperkingen is dat nog sterker naar voren gekomen. “Wat betekent dit voor de vakantie?”, “Waar kunnen we naartoe deze zomer?” Het leken de eest belangrijke vragen te zijn na elke persconferentie.

Maar ik snap het ook wel, het is nuttig en nodig om op vakantie te kunnen gaan. Vakantie betekent letterlijk: bevrijd zijn van iets. Van werk, van verplichtingen, van school. Mooi om even niets te moeten, dat helpt om de batterijen weer op te laden.

Maar zijn er niet nog andere dingen waarvan wij ons niet zo makkelijk van kunnen bevrijden? Verantwoordelijkheid voor de ander, zorg voor de omgeving en het milieu, respect voor de medemens. Dat zijn dingen die toch wel belangrijk blijven, toch? Zou het dan niet eens mooi zijn als wij een vakantieperiode gebruiken om ons niet te bevrijden van het nadenken over de toekomst en de grote vragen, maar om die vrije tijd juist te benutten om te overdenken hoe het beter zou kunnen in de toekomst.

De vraag is dan niet per se: “Waar kunnen we naartoe deze zomer?” De vraag is dan: “Waar willen wij naartoe met zijn allen?”

Dat lijkt wel erg veel gevraagd misschien, maar soms komen de beste ideeën wel als het hoofd even helemaal leeg en bevrijd is.

In die zin wens ik u allen een fijne vakantie!

Canada (gehucht op de grens van Friesland en Drenthe
Het ziet er exotisch ver weg uit: Kreek bij Westkapelle
Reacties plaatsen is niet mogelijk.