Van de predikant

Lieve gemeente

Dankdag, Eeuwigheidszondag, Eerste Advent. Dit jaar vallen deze drie zondagen allemaal in de maand november. Danken, herdenken en de aandacht weer naar voren richten. De verwachting opbouwen van de komst van het licht voor deze wereld.

Ook buiten de kerk is de maand november een maand van afsluiten en herdenken. Op 11 november wordt het einde van de eerste wereldoorlog herdacht. Nog steeds, ook meer dan honderd jaar na dato. In Groot-Brittannië en de rest van de Engelstalige wereld is “Remembrance” uitgegroeid tot een hele cultuur. Iedereen draagt een klaproos aan zijn of haar kleding om de herinnering aan de oorlog en aan degenen die zijn gesneuveld levend te houden.

Belangrijk ja, maar heeft het ook nut? De mensen in Oekraïne gaan een Oorlogswinter tegemoet die misschien gaat lijken op wat Europa in 1945 heeft meegemaakt, zeker nu het erop lijkt dat Rusland in gerichte vernielingen de infrastructuur grotendeels heeft uitgeschakeld. Al ons herdenken blijkt niet te kunnen voorkomen dat de geschiedenis zich herhaalt.

November is voor mij een belangrijke brug. Iets wat wij nodig hebben voordat wij ons kunnen richten op de belofte van vrede en licht die de komst van Jezus gaat brengen. Terugkijken op wat er is geweest en stilstaan bij wat er verloren is gegaan.

Maar laten we niet vergeten om te beginnen met danken.

Ds. Pascal Handschin

Reacties plaatsen is niet mogelijk.