Van de predikant

 Lieve gemeente

Het is een bijzondere zomer geweest. Hitte en droogte zoals deze maakten we nog niet vaak eerder mee. En toch lijkt het erop dat we het vaker mee zullen maken in de toekomst. Dat baart zorgen, althans bij mij. Maar dat vraagt volgens mij ook om een aanpassing van de manier waarop wij de zomer ingaan en de zomer beleven. Het zou best kunnen dat de zomer nog veel sterker een tijd van stilstand is dan dat het tot nu toe het geval was. De hitte legt de bedrijvigheid letterlijk lam, dat is de landen in het zuiden van Europa al lang bekend.

Des te meer is het belangrijk om erover na te denken hoe je het voor elkaar krijgt om weer op te starten in september. Voor onze twee gemeenten is dat in dit jaar bijzonder belangrijk. Door de voorgenomen fusie is het noodzakelijk om samen na te denken over wat voor soort gemeente wij samen willen vormen. In het najaar is er tijd om daarover na te denken. In de kerkenraad maar ook met medewerking van gemeenteleden.

Bij alle zorgen over de wereld om ons heen, als je samen kunt nadenken over iets nieuws, over iets waaraan je samen invulling kunt geven, is dat toch iets om motivatie van te krijgen om de boel weer op te pakken.

Samen kerk zijn is ook samen op weg zijn. Onlangs zongen wij in een eredienst in Ritthem een lied dat best onbekend is in onze gemeenten. Maar de tekst is een korte en bondige samenvatting van de motivatie waarom wij samen verder willen gaan op onze weg naar en met God:

De liefde gaat ons voor
Van den beginne;
Zij is een lichtend spoor,
Een vuur van binnen dat straalt.(Gezang 829, couplet 1).

Ds. Pascal Handschin

Reacties plaatsen is niet mogelijk.