Van de predikant

Zomer 2024

Lieve gemeente,

Het water staat ons aan de lippen, zo lijkt het. Persoonlijk heb ik het gevoel dat de dagen zonder neerslag aan weinig handen te tellen zijn sinds oktober. De boeren hebben zorgen om de gewassen. In de zuidelijke provincies en in Zwitserland en Zuid Duitsland waren er wederom overstromingen, net zoals in West Duitsland rond de kerstdagen. En tegelijkertijd zijn er hittegolven. Vroeger dan dat we dat gewend zijn. In de Verenigde Staten, maar ook tijdens de bedevaart in Mekka. 51 graden in de schaduw, onvoorstelbaar, ondragelijk, zelfs in de woestijn.

En toch ben ik er aan zon toe, deze zomer, al is het maar om in de ochtend in goed vertrouwen je was buiten de kunnen hangen.

Tegelijkertijd geeft het toch te denken, dat natuurverschijnselen steeds vaker in het nieuws zijn, dat er meer en meer mensen last van hebben. Waar gaan we naartoe? Waar zal het eindigen?

Waar gaan we naartoe, ook als ik denk aan een nieuwe regering. Het lijkt alsof het wantrouwen al bij voorbaat ingebakken zit in de samenwerking tussen de partijen. Waar gaan we naartoe als gemeente, als kerk? Hoe blijven wij een stem vinden die kan pleiten voor vrede en verdraagzaamheid? Hoe blijven wij Gods hand zien in de verschrikkingen die gebeuren, die gedaan worden door mensen?

Er zijn zorgen, er zijn vragen. Maar hopelijk is er in de komende zomermaanden ook de zon. Prediker schrijft in het Oude Testament: Het licht is een genot, wat een weldaad voor de ogen om de zon te zien!

Het is niet alleen een weldaad voor de ogen, ook voor de ziel, ook voor het gemoed.

Gods licht geeft nieuwe kracht. Kracht om vooruit te kijken.

Zo wens ik ons allen een goede zomer.

ds. Pascal Handschin

Reacties plaatsen is niet mogelijk.