Soldaat zonder wapen

Still uit de film Soldaat zonder wapen

De filmdocumentaire Soldaat zonder wapen vormde de hoofdmoot van de 55+-bijeenkomst die op 8 februari is gehouden in de kerk van Nieuwland. Een indrukwekkende productie over de rol van hospiks, oftewel medisch personeel.

Soldaat zonder wapen speelt zich af tijdens de Slag om de Schelde*. Een flinke rol was in de film weggelegd voor de gebeurtenissen in Arnemuiden tijdens de Slag. Dat was aangewezen als Rode Kruisdorp, maar werd desondanks langdurig beschoten door Canadese militairen. Door interventie van een Duitse arts kwam daar een eind aan. Deze arts verzorgde gewonden in de Hervormde kerk aan de Markt in Arnemuiden. Omdat die minder geschikt was als locatie is de kerk van Ritthem als decor gebruikt voor de gebeurtenissen in Arnemuiden.

De film riep bij verschillende aanwezigen herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog, die in onze omgeving diepe sporen achterliet. Het mooie was dat maker Klaas van de Ketterij aanwezig was om de film toe te lichten en vragen te beantwoorden. Daarbij kwam naar voren dat het in een oorlog moeilijk is om vast te stellen wie er goed of slecht is. Het komt er feitelijk op neer dat deelnemers aan beide zijden slachtoffers zijn.
Uit de toelichting van Klaas bleek ook hoe het kwam dat juist in Zeeland, maar ook elders, zoals bijvoorbeeld Calais, op diverse plaatsen de bombardementen zo hevig waren dat vrijwel de hele bebouwing eraan ging en er zeer veel slachtoffers te betreuren waren. Denk aan de gebeurtenissen in plaatsen als Breskens, Vlissingen, Schoondijke en Oostburg. Deze bombardement werden vooral uitgevoerd door Canadese eenheden. Volgens Klaas kregen zij de smerigste klussen toebedeeld en de Britse troepen het minder moeilijke werk. De Canadezen kozen er in die omstandigheden voor om zo snel mogelijk hun doel te bereiken. Dat lukt beter wanneer je alles platgooit, dan dat je stukje bij beetje langzaam je doel bereikt. Treffend was de conlusie over het oorlogseinde dat onze provincie zwaarder trof dan de rest van Nederland: ,,Zeeland is niet bevrijd, maar veroverd”.

Diaken Wilma de Ridder bedankt
filmmaker Klaas van de Ketteriij

Tijdens de bijeenkomst was ons diaconale project in Colombia het collectedoel. Aan het slot van de bijeenkomst genoten van schandalig lekker erwten- en groentensoep met een boterhammetje. Voor de diakenen en anderen die hebben meegewerkt aan deze geslaagde ontmoeting was er een dankbaar applaus.
W.S.
 *De Slag om de Schelde begon op 4 september 1944 met de aanval op Antwerpen en eindigde op 6 november van dat jaar met de capitulatie van de Duitsers in Middelburg.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.