Ritthem trotseert storm

Zaterdagmiddag 10 augustus 2019. Veel evenementen in de provincie worden afgelast want het waait hard. Ik zie ‘s morgens om elf uur dat de antiekmarkt gewoon doorgang vindt. De panden aan de zuidkant van de Markt schermen de wind grotendeels af.
Hoe zou het in Ritthem zijn? Daar staat ringrijden op het programma. Ik besluit om  er een kijkje te gaan nemen. Onderweg ben ik, vooral op de Stelledijk bij het Oudedorp (door oude  Nieuwlanders nog altijd ‘kaoidiekje’genoemd), blij dat ik een elektrische fiets heb.

John de Pagter

Eenmaal in  de Ritthemse Dorpsstraat  aangekomen zie ik dat er,  storm of niet, gewoon naar de ring wordt gereden. Onder de ruiters is John de Pagter, preses van de Ritthemse kerkenraad.  Ja daar komt’ie aangereden! Helaas mis. Dat neemt niet weg dat lang niet alle Ritthemse en Nieuwlandse kerkbestuurders na kunnen doen wat hij en de andere ruiters presteren: op een ongezadeld paard zitten en dan met een zware lans in de hand op de ring afstormen  (Doe’t  mae’s nae!).

Aan het eind van de Dorpsstraat hangt het bekende spandoek met de tekst: De Kerk is open. Welkom!  Binnen staat Nel Kodde de bezoekers te woord. Zij is niet voor niets naar het kerkgebouw gekomen. Verrassend veel bezoekers komen over de drempel. Sommigen zijn zo vertrokken, anderen blijven hangen en stellen vragen. Nel toont mij een bijzonderheid die ik niet eerder onder ogen kreeg: de Statenbijbel van de ambachtsheer!

Ik maak ook een foto van het kunstwerk dat de Stichting Dorpsraad Ritthem in 21012 aanbood. Dat gebeurde bij de viering van vier eeuwen kerk. In 1612 werd het gebouw door de protestanten in gebruik genomen. Dat gebeurde na herstel van de kerk, want die lag, net als bijna alle ander Walcherse dorpskerken  in puin door oorlogsgeweld in de jaren 1572-1574.
Ik wandel na het kerkbezoek terug de Dorpsstraat in op weg naar mijn fiets. Vervolgens ga ik langs de Westerscheldedijk terug naar huis. Ik hoef vrijwel niet te trappen want de razende wind blaast me in de rug. Maar ervaren fietsers weten dat je altijd tegen wind in moet vertrekken.

Wim Staat

Flinke hoeveelheid prijzen voor een wedstrijd met een klein deelnemersveld…

Reacties plaatsen is niet mogelijk.