Opening tuin

Opening Dorpstuin Nieuw- en Sint Joosland met uitstapje naar de kerktuin.

Zaterdag 25 mei is de opening van de dorpstuin in Nieuw- en Sint Joosland- zondag 26 mei  wordt de kerkdienst geleid door mevrouw Carla Dik- Faber, voorzitter van “wij zijn GroeneKerken”. Twee dagen feest.

Van Jan Zwemer kreeg ik (en anderen) onderstaande toelichting bij het ontwerp van de tuin, en het leek me dienstig dit ook via het kerkblad te verspreiden.

ONTWERP DORPSTUIN BIJ DE KERK VAN NIEUW- EN SINT JOOSLAND
”: PLUK-, SMUL- EN STILTETUIN – EEN NATUURVRIENDELIJKE INVESTERING EN VERBINDENDE FACTOR IN HET DORP. UITNODIGEND EN GERICHT OP ONTMOETING.

Aan de voorzijde van de kerk, bij de ingang tussen de twee zuilen kun je twee kanten op en word je uitgenodigd om onder de rozenbogen door de tuin in te lopen over een natuurlijk schelpenpad. Naast de paden zullen bloemen en kruiden staan om te plukken en fruit om van te proeven of om zelf jam van te maken. Door het creëren van deze tuinen ontstaat een schuilplaats voor dieren, aangevuld met insectenhotels en nestkasten.

In de tuin is Bijbelse symboliek verwerkt, dit is terug te zien in de keuze voor bepaalde planten en bomen, de kunstwerken en teksten die te lezen zijn. De tuinen zijn ook langs de achterkant van de kerk te bereiken, waar een poort van kastanjehout toegang geeft tot de kerktuin. Hier blijft ook een deel grasveld wat te gebruiken is bij (dorps-)evenementen.

Tuin als onderdeel van Koningsdag 2024 foto Elizabeth de Haan

Het ontwerp heeft zachte, natuurlijke lijnen in contrast met de strakke belijning van de kerk. Het ontwerp bestaat uit drie tuinen:

• De tuin van Liefde: gericht op ontmoeting en delen, een plaats waar buitenvieringen of buitenlessen plaats kunnen vinden. Met een pluk- en een smultuin, gevuld met bloemen en fruit. Er staan bankjes die de lijnen van de tuin volgen en gericht zijn op het centrale gedeelte waarin planten met rode bloemen en blad een kunstwerk in het thema Liefde omhullen. Het centrale deel biedt ook een vanzelfsprekende plek aan sprekers. Kleuren die een hoofdrol spelen in deze tuin: rood, roze, oranje.

• De tuin van Geloof: gericht op bezinning, waar mensen worden geprikkeld zich af te vragen: “wie ben ik?” Er hangt een kunstwerk aan de muur (achterzijde muziektent) in de vorm van een levensgroot kruis gemaakt van koper met spiegelende tegeltjes. Men kan zichzelf in het kruis gespiegeld zien. Het kunstwerk wordt omringd door klimplanten die tegen de muur groeien. In deze tuin staan kruiden en vaste planten en hebben lentebodes (Alpha) en herfstkleuren (Omega) een rol. De kleuren in deze tuin zijn blauw, geel, paars.

• De tuin van Hoop: gericht op stilte, een besloten plaats waar mensen zich terug kunnen trekken om te mediteren of tot rust te komen. Er staat een kunstwerk met het thema Hoop tussen de wuivende grassen en de weelderige beplanting; symbolisch voor groei/verwachting. Er staan zitbanken bij een waterschaal die tevens dienstdoet als drinkplaats voor dieren. Kleuren in deze tuin zijn: groen, wit en hemelsblauw.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.