Oef!!

RITTHEM – Vijf minuten is vijf keer zestig seconden. Driehonderd tellen duurde de challenge (uitdaging) van onze ouderling Rinke Dellebeke op de survivalbaan van KV Atlas Outdoor in Ritthem. Ze slaagde in haar opzet!

Het begon allemaal met het gooien van de dobbelsteen. Het cijfer dat je gooit bepaalt welke uitdaging je aan moet gaan*. Rinke gooide een vijf en dat betekende dat ze twee bakstenen met gestrekte arm moest vasthouden. Aan de overige kerkenraadsleden was de keus of zij dat 5, 10 of 15 minuten moest doen. We kozen voor driehonderd tellen, want meer wilden we haar niet aandoen. Dat laatste bleek achteraf best wel verstandig, want het was echt een zware klus. Maar uiteindelijk lukte het Rinke om het klusje te klaren. Diverse leden van de gemeente vuurden haar aan. Sommigen namen als psychologische steun in de rug zelf ook een steen in de hand en hielden die gestrekt voor zich uit. Schrijver dezes deed dat niet, want tenslotte moet er ook iemand de foto’s maken…

Het kunstje dat Rinke flikte was een randgebeuren bij de grote challenge van  Emma Brandes. Die bestond uit het duizend (!) keer via een touw over een balk klimmen. Zo’n handeling heet een swingover. Uiteindelijke doel: sponsorgeld bijeenhalen voor de Stichting Vrienden Cliënten Emergis ten behoeve van  nazorg voor psychiatrische patiënten. Om 20.45 uur had Emma Brandes haar missie voltooid. De teller stond toen op 1025 swingovers. Mannen slaagden er eerder al in om de duizend te halen, maar Emma is de eerste vrouw die deze prestatie op haar naam brengt!

Met haar actie haalde Rinke 310 euro op voor dit goede doel. Zij was daar met ons heel blij met. Tenslotte zij nog vermeld wat Rinke na afloop schreef: ,,Dankzij Kees (Simons) kan ik ook genieten van een mooie (en symbolische) bos gladiolen, zonder ooit de vierdaagse te gaan lopen'”

Wim Staat

*De cijfers 1 tot en met zes stonden voor:

1)Zandzak vasthouden (mag niet, op de grond komen of ergens worden opgelegd)
2)Touwhangen of spijkerbroek hangen (zodra je voeten de grond of iets ander raken ben je af).
3)Burpees, zoveel mogelijk in de minuten die je kiest.
4)Autoband boven je hoofd houden. Zodra de band ter hoogte van je hoofd komt is de challenge voorbij.

5)Bakstenen vasthouden. 1 in de linker- en 1 in de rechterhand (of 2 per hand).

6)Balk boven het hoofd houden. (uitdaging voor meerdere deelnemers).

Emma Brandes toen de teller bijna oop 700 stond…
Reacties plaatsen is niet mogelijk.