Wie de koek krijgt, wie de gard

Het jongetje was samen met de rest van het gezin de Nieuwlandse kerk binnengestapt. Onder toeziend oog van zijn moeder gaf hij stukken speelgoed weg. Eén voor één legde het jongetje ze in de zak, na ze voor de laatste keer aandachtig te hebben bekeken. Hij deed er nadrukkelijk afstand van. Want, zo vertelde zijn moeder: ,,wij hebben zelf heel veel speelgoed.”

Het tafereel raakte mij.

Eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein. Dat zingen we nu sinterklaas in aantocht is.

Wanneer we alle rijkdommen die de schepper gaf eerlijk zouden delen zou er voor iedereen genoeg zijn.

Dat jongetje in de kerk van Nieuwland gaf het voorbeeld.

Arco Jacobse, Nel Kamp en Dita Mulder waren zaterdag 12 november in de kerk van Nieuwland in de weer bij het inzamelen van voedsel, kleding en speelgoed. In Ritthem deden Thea Mulder en Lien Osté dat.

Mensen gaven mild. Een dag na Sint Maarten, de man die zijn jas in tweeën sneed om deze te delen met een arme. Het woord mantelzorg herinnert daar aan.

Dat delen is een Bijbels gebod. Lees Mattheüs 25. Hieronder enkele teksten. ,,Want Ik had honger en u hebt Mij te eten gegeven; Ik had dorst en u hebt Mij te drinken gegeven; Ik was een vreemdeling en u hebt Mij gastvrij onthaald. Ik was naakt en u hebt Mij gekleed; Ik ben ziek geweest en u hebt Mij bezocht; Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen.

(…)

Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.”

Klik hier voor alle verzen 31 t/m 46 uit Mattheüs 25. Een heldere boodschap over de koek en de gard.  
Wim Staat

Reacties plaatsen is niet mogelijk.