Klepperen en bikkelen!

Corry van Waarde

RITTHEM – De bijeenkomst voor 55-plussers in de zaal van de kerk in Ritthem was bijzonder gezellig. De bijeenkomst werd geleid door ouderling Corry van Waarde.  Zij sprak de diverse onderdelen aan elkaar. Rian Cevaal uit Nieuwland was te gast namens de Stichting Feest van Herkenning . Vorig jaar bracht ze een koffer mee over het onderwerp De Winkel van Sinkel. Deze keer had ze een berg spullen meegenomen over de lagere school van vroeger jaren.

Leesplankje met letters!

De aanwezigen herkenden heel veel van de getoonde attributen. Zo hadden nog enkele aanwezigen geschreven met een griffel. De meeste aanwezigen leerden dat met een kroontjespen. Ook die had Rina meegenomen, samen met de inktpot en niet te vergeten de inktlap.

Sommigen hadden nog lezen geleerd via met behulp van het beroemde  aap-noot-mies-plankje van Jetses. De spreekster had ook de lettertjes had meegebracht die bij dit plankje hoorden.

Heel interessant was het onderdeel kinderspelen. Denk

De beginselen van het bikkelen worden doorgenomen

hierbij aan knikkeren, klepperen en bikkelen. Het was best wel bijzonder dat diverse aanwezigen nog de versjes kenden die werden gezongen bij diverse onderdelen van deze kindervreugden uit lang vervlogen tijden!

Klepperen, je moet het natuurlijk wel kunnen!

Een verhaal over de zondagsrust van toen….

Dominee Pascal Handschin las aan het begin van de bijeenkomst een door hem vertaald verhaal  voor van de in Zwitserland heel bekende schrijver van boeken en columns Peter Bichsel (geboren op 24 maart 1935 in Luzern).  Dat verhaal kwam uit het boek ‘Über Gott und die Welt’ (Over God en de Wereld). De socialistische schrijver trok de aandacht door de manier waarop hij de rol beschrijft van religie in de maatschappij. Dat kwam heel sterk naar voren in het verhaal over zondagsrust dat Pascal voordroeg. Het kwam erop neer dat mensen sterk kunnen verlangen naar de vroeger vaak verplichte rituelen van de zondag. Die zijn nu vaak bijna verdwenen, maar ze brachten orde, rust en regelmaat, waar de samenleving nu grote behoefte heeft. Kortom: een verhaal om over na te  denken.

Onze dominee gaf nog een tweede Zwitsers tintje aan het samenzijn. Hij zong namelijk eerst de Duitstalige versie van het lied ‘Wij danken u voor het dagelijks brood’. Dat de overige aanwezigen daarna in het Nederlands vertolkten.

De maaltijd, waaraan ook de intussen gearriveerde Thirza Handschin van der Stel deelnam,  was overdadig. Eerst werd er Chinese tomatensoep  geserveerd. Wie dacht dat er daarna een broodje kroket volgde of zo stond een verrassing te wachten. De tweede gang bestond namelijk uit een volledig verzorgd Chinees-Indisch buffet. Dat was dus smullen geblazen voor de ongeveer dertig aanwezigen. Tenslotte volgde nog een toetje van yoghurt met vruchten. Kortom, we kwamen niks tekort, integendeel.
Dank aan alle medewerkenden die van deze bijeenkomst zo’n groot succes hebben gemaakt.

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.