IJdele Keetje

In het kerkblad en op deze site verschijnen vanaf de zomer van 2024 stukjes met foto over beelden en beeldjes uit Zeeland. Welke boodschap stralen die uit? Hieronder aflevering 1 over een beeld in Oost-Souburg.

Gij zult niet stelen
Aan het putje in de Middelburgsestraat in Oost-Souburg is de sage verbonden van het melkmeisje. Dat draait rond Keetje, dochter van een veeboer in Oost-Souburg, die slechts drie koeien bezat. Keetje ventte de melk uit tot in de wijde omgeving. Ze was aantrekkelijk, ijdel en bedrieglijk van aard. Keetje lengde de melk namelijk altijd met water aan. Zodoende verdiende ze dagelijks een paar stuivers extra, die ze opzij legde.

Op een gegeven moment raakten de rijke boerenzoon Adriaan en Keetje hevig verliefd op elkaar tijdens kermisbezoek. Keetje had op den duur een flink kapitaaltje verdiend aan de verdunde melk. Ze besloot om daarvan gouden krullen te kopen, voor aan de uiteinden van de oorijzers van haar krullenmuts. Eenmaal aangekomen in de Middelburgsestraat wilde Keetje zich in het water van de koeienput spiegelen om te zien hoe mooi de gouden krullen wel stonden. Op dat moment sloeg het noodlot toe.

Er bestaan twee versies van het vervolg. Volgens de ene viel Keetje in de put en verdronk ze. Volgens de andere vielen alleen haar gouden krullen in het water. En hoe Keetje ook viste, ze bleven onvindbaar. Dat was de straf voor haar bedrog. Ze trouwde uiteindelijk toch met Adriaan, dus eind goed, al goed.

Bij het putje is in 1994 een beeld van Keetje neergezet. Het verhaal is in allerlei vormen op diverse plekken in Europa bekend. In het oudste gaat het om een man die melk of wijn met water aanlengt, waarbij een aap tenslotte de winst in het water gooit.
WPS                    

                   

Reacties plaatsen is niet mogelijk.