Happy Day; het zaad is gestrooid

Buiten de kerk  van Nieuwland wapperen vlaggetjes en binnen hangen er slingers en vrolijken allerlei andere voorwerpen de ruimte op. Een teken dat Kinderclub Happy Day samenkomt. Dat gebeurt vandaag 9 juni 2023 voor de één na laatste keer. Heel jammer natuurlijk . Aan de andere kant is het geweldig  dat vrijwilligers zich 18 jaar inspanden om op een aantrekkelijke manier de Blijde Boodschap te brengen aan heel veel kinderen uit het dorp en omgeving. Tijdens de kerkdienst van 9 juli wordt daar aandacht aan besteed.

Ina Hoebeke en Marleen Scheermeijer (beiden werkzaam in het basisschoolonderwijs)  waren de afgelopen seizoenen  de vaste krachten. Ook Ineke Minheere gaf vele jaren haar beste krachten aan Happy Day. Zij zorgde voor eten en drinken in de pauzes. Met dankbaarheid wordt ook teruggedacht aan de rol die Eileen Scheermeijer (schoonmoeder van Marleen) lange tijd speelde. Zij was regelmatig te gast bij de club en vertelde tot op hoge leeftijd verhalen aan de kinderen op haar eigen unieke manier.

De clubmiddag verloopt tijdens mijn bezoek in grote lijnen zoals gebruikelijk. Eerst zingen ze het welkomstlied: ,,Kom binnen, kom binnen, het feest gaat beginnen”. Marleen bidt met de kinderen. Daarbij komen dingen aan bod die de kinderen aandragen. Dingen waarvoor wordt gebeden en dingen waarvoor wordt gedankt. Marleen neemt ook de vertelling voor haar rekening. Deze keer over de gelijkenis van de Zaaier. Een toepasselijk thema, wanneer je denkt aan het zaad dat hier zo lang is gezaaid in de harten van de kinderen.

Marleen vertelt over de plekken waar het zaad niet opkomt en over de vogels die zaad wegpikken.  Maar zij vestigt tijdens haar vertelling vooral de aandacht op wat in goede aarde valt. Dan schiet het zaad, oftewel het Woord van God, wortel in de harten van mensen. Dan  brengt het  goede vruchten voort. Op door Ina gemaakt afbeeldingen staat welke dat zijn: liefde, blijdschap, vrede, goedheid, trouw, geduld, vriendelijkheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

De kinderen zingen het clublied: ,, Eèèèèèèn…. vandaag is het dan eindelijk weer een Happy Day. Ik kom weer naar de club toe en ik neem mijn vrienden mee. We horen weer van Jezus en dat Hij van ons hou- ou- ou- ou-oudt . Dus is het weer een Happy Day. Holadio, Holdaieeeh.”

Dat liedje is ooit aangereikt door Josien Koeman. Zij deed vroeger ook mee aan de Bijbelvakantieweken. Daarbij trad zij trad dan op als clown Jojo. Die kinderevangelisatie werden in Nieuwland gehouden aan het eind van de zomervakantie.  Na het verdwijnen van dit werk vroegen Ina en Marleen toestemming om de kerk te gebruiken voor kinderclubmiddagen. Die waren bedoeld voor alle kinderen van het dorp, of ze nu kerkelijk waren of niet.

Vanmiddag gebeurt er iets bijzonders. De kinderen stoppen zelf ook iets in de grond. Eerst in een door hen zelf versierd potje, later in de kerktuin. Geen zaad, maar planten. Dat zijn een anemoon en een pluimspirea (astilbe Hennie Graafland). De plek waar ze de grond ingaan wordt gemarkeerd door versieringen van de hand van Ina. Haar betekenis voor de club was vooral haar creativiteit. Die liet ze volop tot uiting komen door het begeleiden van de zang, het zelf maken van liedjes en haar inbreng van allerlei ideeën om het clubwerk aantrekkelijk te maken.

De kinderen hebben de planten gepoot aan de noordkant van de  kerktuin/dorpstuin. De actie was min of meer symbolisch. Want hopelijk komen de planten daar vele jaren tot bloei als herinnering aan Happy Day. Als herinnering ook aan alles wat er is gezaaid in de harten van kinderen. 

Vrijdag 7 juli 2023 komt Kinderclub Happy Day voor het laatst bij elkaar.  Een van de redenen is teruglopende belangstelling. Namens de hele kerkgemeente dank aan Ina, Marleen, Ineke en anderen die met de liefde van hun hart die werk getrouw hebben gedaan. Daarbij mag worden gedacht wat staat in lied 288 van Johannes de Heer (3e couplet)

,,Weet, al uw arbeid, uw lijden voor Jezus,
’t wordt door Hemzelve geschat naar zijn waard’.
En eens daarboven, daar vinden we weder,
vruchten van ’t zaad, dat we strooiden op aard’.
Niets is hier blijvend, niets is hier blijvend,
alles, hoe schoon ook, zal eenmaal vergaan.
Maar wat gedaan werd uit liefde tot Jezus,
dat houdt zijn waard’ en zal blijven bestaan.”

Wim Staat

Zie ook: Zestien jaar Happy Day!

Reacties plaatsen is niet mogelijk.