Psalmen-lezing 31 januari

Hanna Rijken spreekt woensdag 31 januari in kerk De Open Haven kerk op het Oranjeplein in Oost-Souburg over het thea ‘Ontdek de geest van de Psalmen. Deze bijeenkomst duurt van 19.30 tot ca. 21.30 uur. Hanna Rijken is universitair docent ‘Theologie en de kunsten (in het bijzonder kerkmuziek)’ aan de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Amsterdam. Zij is als musicus en theoloog een grote kenner van kerkmuziek en kan er bovendien enthousiast over vertellen.

Waarom de Psalmen?
• Omdat ze tal van emoties en ervaringen vertolken
• Omdat ze in grote variatie gezongen worden
• Omdat ze al heel oud zijn en nog steeds actueel

Hannah Rijken vertelt er niet over, maar ze laat de aanwezigen ook zingen en kennismaken met verschillende zangtradities. Medewerking verlenen cantor Ineke Wijkhuijs, de organisten Mariëtte Everse en Janny Lous en avondvoorzitter ds. Eeuwout Klootwijk.

Hannah Rijken

In een interview zegt Hannah Rijken: ,,Er is zoveel oorlog en narigheid. Muziek is mijn inspiratiebron. Ik geloof in de kracht van muziek. Juist nu zijn voor mij de Psalmen en lofzangen heel veelzeggend. In die Bijbelse liederen voel je de wanhoop, de noodkreet. Dat is nu zo actueel. Je kunt als mens niet zoveel doen, maar samen zingen geeft ruimte, tegen de klippen op… Muziek geeft vleugels waardoor de ziel opstijgt, zonder vleugels gaat dat niet. Je wordt uitgetild boven de hectiek van de dagelijkse werkelijkheid. Je ontstijgt alle spanning en ellende. Dat is een heel bevrijdend gevoel.”

Reacties plaatsen is niet mogelijk.