Betalen tuin is rond dankzij huisarts Ponten

NIEUW- EN SINT JOOSLAND – Het benodigde geld voor de dorpstuin rond de kerk van Nieuwland is ruimschoots binnen. Dat bleek woensdag 7 december 2022 toen dokter Hans Ponten de opbrengst bekend maakte van zijn actie. Hij hing, achteraan beginnend, aan een vlaggetjeslijn de A4’tjes op met cijfers. Resultaat: € 7910,67. Vrijdagmorgen was er weer geld binnengekomen en stond de meter op bijna acht mille.

Ponten was 38 jaar huisarts in Nieuwland*. Hij vroeg zijn patiënten om hem bij zijn afscheid geen cadeaus te geven maar een donatie te doen voor de tuin. Deze actie bracht maar liefst  € 7910,67 op.
De tuin was begroot op 12.650 euro. Daarvan was al 6500 euro binnen uit eerdere acties.

weer eens wat anders; ‘s avonds een boom planten als officiële handeling


Financieel staat niets de verdere aanleg meer in de weg, zo concludeerden de leden van de werkgroep dorpstuin. Zij waren positief verrast over het resultaat en danken zowel de huisarts als diens patiënten. Ponten memoreerde de warme herinneringen die hij heeft aan de kerk uit de tijd toen hij nog in Nieuwland woonde. Zo stond de Kerkstraat vol mensen toen hij met zijn vrouw naar de kerk liepen bij hun huwelijk.   

Ponten maakte de uitslag bekend tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Zij kregen uitleg over de verdere invulling van de tuin. Heikel punt is wat er moet gebeuren met de muziektent bij de kerk. Het gebouw is geen schoonheid, maar uit een enquête bleek dat de bevolking sterk  verdeeld is over de vraag of hij moet worden afgebroken of  bij de tuin is te betrekken. Besloten werd een werkgroep op te richten die een plan maakt om hem in te passen in het project. Wellicht gebeurt dat door hem om te bouwen tot prieel.

De komende maanden volgt de aanleg van paden en het maken van vandalismebestendige banken. Ook bij andere materialen wordt gekozen voor stevigheid. De werkgroep gaat ervan uit dat de tuin uiterlijk begin 2024 is voltooid. De tuin wordt te zijner tijd officieel geopend in aanwezigheid van de sponsors, die daarvoor worden uitgenodigd. Voor het onderhoud zijn klusdagen voorzien, terwijl de gemeente Middelburg de gazons blijft maaien.

De komende tijd praten werkgroep en gemeente over het verfraaien met sierlantaarns van de omliggende straten. Dat zijn Kerkstraat, Kerkplein en Achter de Kerk. De huidige armaturen zijn lelijk. Omwonende John de Rijke merkte  tijdens de bijeenkomst op dat de dorpskern van Nieuwland ,,de enige is binnen de gemeente Middelburg met verlichting die past bij een industrieterrein.”

Vroeger ontmoeeten burgemeester, arts en dominee en elkaar in de kerk. Hier huisarts onten en dominee Handschin naast elkaar. Links amtelijke vertegenwoordigers van de gemeente Middelburg.

*Hij werkte trouwens ook vanuit de praktijk in de Middelburgse Magistraatwijk. Het aantal patiënten in Middelburg is groter dan in Nieuwland. De Middelburgers hebben dan ook een grotere financiële bijdrage geleverd.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.