Figurant

De Figurant vertelt…                                                                                                                        Juni 2024

Zomer?
Het lijkt eindelijk zomer te worden in ons landje. De temperatuur loopt op.  Alhoewel de gevoelstemperatuur onderling soms nog wel ijzig is: groepen staan tegenover elkaar, er is polarisatie.  Ik heb verschillende diensten mogen doen waar ik rond het thema: “Kom uit je bubbel…” hopelijk mensen heb mogen inspireren om naar de ander te luisteren, om “kinderlijk eenvoudig” (een tip van Jezus…) en onbevooroordeeld de ander te benaderen. Het was dan ook mooi om mee te mogen werken aan het festival EEF, een soort mini- Oerol op Noord Beveland. Er was mij gevraagd mee te werken aan/ en leiding te geven aan een ontmoetingsconcert op de zondagmorgen. Geen kerkdienst of viering, maar een ontmoeting…compleet met gospels, gedichten uit Koerdistan, drums uit Afrika en stilte met drie kaarsen om je te bezinnen op “Eindeloos thuis” te zijn. En hoe wij dat huis voor de ander kunnen zijn…een thuis kunnen bieden.

Nieuw boekje en CD!
Er wordt hard gewerkt om de CD af te ronden. De opnames zijn er allemaal, we zitten nu in de mix- en mastering fase. Het bijbehorende boekje, waarin de CD komt te zitten, is al klaar. Eind september komt het allemaal uit, houd de website in de gaten. Het gaat mooi worden. Verhalen en liedjes vanuit het dagelijkse bestaan, de alledaagse heiligheid, zoals ik het weleens noem.

Optredens zijn er nog altijd. Van kerkdiensten tot concerten met soep en songs tot huiskamerconcerten. Of in een bejaardeninstelling…of aan het bed van een 100 jarige mevrouw die haar broze handen bestreek toen ik voor haar het lied “Lege handen” zong…dankbaar dat je zo mag dienen met je verhalen en liedjes.

Nieuws uit Oeganda!
We hebben het afgelopen jaar als stichtingsbestuur veel nagedacht en vergaderd over de toekomst van ons grote goede doel: het kinderopvangwerk van Amecet in Oeganda. Els, mijn zus, wordt deze zomer 68 jaar. Ze heeft besloten om in september/oktober 2025 (dus volgend jaar pas!) van haar welverdiende pensioen te gaan genieten.  Ze heeft er dan dik 43 jaar van medisch zendingswerk op zitten. In 8 verschillende landen, waarvan de laatste 28 jaar in Oeganda. Het waren letterlijk en figuurlijk tropenjaren en dan is het goed om het stokje door te geven…

Er is een echtpaar, Janneke en Mark Gerritsen (foto hiernaast) uit Lelystad, die de leiding dan over zal gaan nemen. Ze zijn al een paar keer in Oeganda geweest, hebben met staf en leiders gesproken en ervaren het ook als een roeping om daar het Amecetwerk te mogen gaan dienen met een stukje leiderschap. En zoals Janneke het letterlijk zei: Wij gaan er heen om ons zelf overbodig te maken, de volgende leider is een Oegandees. Maar nu al kunnen ze het goed vinden met de Oegandese staf.

Grote veranderingen dus op til…ook al is het pas over een jaar. We blijven als stichting de Figurant dicht bij het werk betrokken, we blijven steunen en faciliteren. Ook Els zal hier in Nederland een ambassadrice van dit mooie stukje koninkrijk van God zijn én blijven.

In de komende nieuwsbrieven zal dit hele proces meer worden toegelicht. Het wordt september 2025.

Vakantie tijd, Vacare…
Binnenkort gaan er een hoop mensen weer op vakantie. Even er op uit, er tussen uit, weg uit het dagelijks. Even vacant zijn…letterlijk leeg worden. Ik wens iedereen een goede tijd toe. Geniet ervan. Of je nu weg gaat of thuis blijft, probeer af en toe dat vacare gevoel een plek te geven in je leven. Even niets doen, opladen, weer opnieuw geïnspireerd te worden.

Dank voor alle steun aan ons werk. De giften, via de bank of een aankoop van iets. Via een rommelmarkt, collecte of een verjaardag gift, het zijn allemaal  zegeningen die ons in staat stellen het mooie werk in Amecet te steunen. En dat kan nog voor jaren doorgaan!

Eind september komt er weer een rondzendbrief en dan kun je ook de nieuwe CD/boekje bestellen! Nogmaals dank voor steun en gebed, een mooie en goede zomer gewenst, ook namens mijn mede bestuursleden van stichting de Figurant.

Vrede en alle goeds,

Theo van Teijlingen

Reacties plaatsen is niet mogelijk.