Een muzikale reis naar Katwijk

Tim Bouwsma vertelde een paar weken geleden dat hij een paar uur had gereserveerd op een groot orgel en vroeg of ik zin had om mee te gaan. Dat leek me wel wat. Zodoende haalde hij me dinsdag 13 juli op. Tim zei dat het twee uur rijden was naar onze bestemming, die hij nog niet verklapte om de spanning erin te houden.

Na twee uur naderden we Katwijk aan Zee en toen was het alleen nog de vraag of we naar de Oude Kerk (witte kerk aan de zee) of naar de Nieuwe Kerk zouden gaan. Na de lunch vlakbij bij de Oude Kerk liepen we naar de Nieuwe Kerk. Daar staat het in 1983 in gebruik genomen instrument van Jan van den Heuvel uit Dordrecht. Het is een kast van een orgel, het op twee na grootste van Nederland. Alleen die van de Sint Laurenskerk in Rotterdam en de kathedrale Sint Bavo in Haarlem zijn groter.

Aan weerszijden van de enorme speeltafel prijken de portretten van de componisten Johann Sebastian Bach en César Franck. Talloze bekende organisten uit binnen- en buitenland gaven hier concerten. En nu nam onze eigen organist Tim Bouwsma plaats op de bank. Hij vertolkte werk van Bach en ook van diverse Franse componisten. Dat laatste is niet verwonderlijk want het orgel is daar bijzonder geschikt voor.  Op de foto staat Tim afgebeeld met een koptelefoon. Via dat apparaat hoor je hoe de muziek klinkt in de kerk. Dan word je niet gehinderd door de geluiden waarmee het beroeren van de toetsen en pedalen gepaard gaat. Het werd een boeiende middag.

Komende zondag moet Tim het weer doen op het orgel van Nieuwland dat ruim tien keer minde registers telt dan dat in Katwijk. Maar ook daar haalt hij veel uit. Ik hoop met velen dat Tim dat nog vele jaren mag doen, ook in Ritthem.

Hierbij de improvisatie die Tim in Katwijk speelde van het lied Ruwe stormen mogen woeden. Je hoort hier de weergave vanaf de orgelzolder. Zodoende hoor je hier ook de aanraking van de toetsen, die je beneden in de kerk niet waarneemt. Registrant is Floris Haasnoot. Hij is penningsmeester van Stichting Orgelcomié Nieuwe Kerk Katwijk en van de Stichting Mannenzang Katwijk.
Ruwe stormen mogen woeden, alles om mij heen zij nacht,
God, mijn God zal mij behoeden, God houdt voor mijn heil de wacht.
Moet ik lang zijn hulp verbeiden, Zijne liefde blijft mij leiden:
Door een’ nacht, hoe zwart, hoe dicht, voert Hij mij in ’t eeuwig licht.

Reacties plaatsen is niet mogelijk.