Een lust voor het oog

De jarige wordt toegezongen

De 55+-bijeenkomst van vrijdag 12 maart in de kerk van Nieuwland was wat mij betreft in de eerste plaats een lust voor het oog. Dat slaat dan op wat er te bikken was bij de High Tea. Dat hoef ik niet nader uit leggen, want bijgaande foto’s zeggen genoeg. En het mooie was dat het net zo lekker smaakte als het er uit zag.
Het was een gezellige boel. Dominee Pascal Handschin sprak een openingswoord waarbij hij inging op de diensten in de Stille Week op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag. De spreker stond vervolgens zelf even extra in de belangstelling nadat Corry van Waarde de aanwezigen onthulde dat hij deze dag zijn verjaardag vierde. Op de kop af zes kroonjaren. Dat werd dus een spontaal vanuit de zaal aangeheven ‘Lang zal hij leven in de gloria’.

Het woord was daarna aan mij voor de presentatie ‘Kent u Zeeland’. Die gaat over alle gehuchten, dorpen en steden in onze provincie. Dat kun je nooit in een uur laten zien, dus stel ik altijd een vraag aan de aanwezigen. Corrie Reijnhout wist die het beste te beantwoorden. Zij kreeg een prijsje en omdat haar naam met een C begint, startte ik mijn vertoning met een foto van Cadzand. ‘Kent u Zeeland?’ is vooral ook bedoeld als een interactieve presentatie. Dat betekent dat de zaal mee doet en de spreker zo weinig mogelijk zelf aan het woord is. Dat lukte wonderwel. Er zijn altijd wel mensen die het getoonde dorp of gehucht herkennen en er ook nog iets over weten te vertellen. Zo was in de zaal  bekend dat er in de zak van Zuid-Beveland echt een gehucht ligt dat de naam ‘De Zak’ draagt.  ‘De Knaphof’ tussen Lewedorp en Nieuwdorp werd ook herkend, net als ‘De Kraag’, ‘De Piet’ en Driewegen in Terneuzen, oftewel ‘Het Naaikussen’.

En zo vloog de mij toebemeten tijd snel om en was het tijd voor ontmoeting. Jammer genoeg moest ik om kwart over vijf weg omdat er ’s avonds nog een etentje wachtte van een organisatie waar ik lid van ben. Dus heb ik niet kunnen proeven wat de gemeenteleden daarvoor hadden bereid. Want voor alles op deze bijeenkomst gold: alles huisgemaakt of door mensen die aanwezig waren of familie!

Ik herhaal wat ik eerder opmerkte over deze bijeenkomsten: wie er niet bij was heeft wat gemist.
Wim Staat

Het Naaikussen

Reacties plaatsen is niet mogelijk.