Een kerststal in Ritthem

Zo langzamerhand gaan we richting de kerstdagen. Een feest van licht maar ook van bezinning. Hoe mooi is dat om te doen bij een kerststal? Vanaf dit jaar is er een in Ritthem. Een met een lange geschiedenis!

Op zondag 24 april blies ik letterlijk de laatste kaars uit in de R.K. Onze Lieve Vrouw Rozenkrans en Sint Jacob kerk aan de Singel in Vlissingen. Na 111 jaar kwam er een einde aan een eigen parochiekerk aan de Singel. Wat overbleef was een gebouw dat vol hing met gebeden, overdenkingen vreugde en verdriet.

Een kerksluiting is een rouwproces. Na de slotviering gaat ieder zijns weegs en moet de inboedel worden verdeeld. Zo ook de aanwezige kerststal, alwaar ik een persoonlijke band mee heb.

In mijn jeugd woonde ik in Vlissingen naast twee gepensioneerde nonnen uit het Sint Josef ziekenhuis. Zij namen me mee naar de kerk en leerden mij God kennen. Ik meen dat het in het voorjaar van 1994 was toen er iets speciaals gebeurde bij de buren. Een auto vol beelden moest worden uitgeladen. De broer van een van de nonnen kwam een kerststal brengen.

De familie Meesters komt oorspronkelijk uit IJmuiden en bestaat uit vader, moeder en acht kinderen. Tijdens de oorlog moet de familie vluchten naar een kamp in Drenthe vanwege de aanleg van de Atlantikwall. Hierna zal het gezin terugkeren naar Haarlem. Vader is schilder en kunstzinnig, wat zijn kinderen overnemen. Hij maakt de beelden voor de kerststal voor de Petrus en Pauluskerk in Haarlem. In welk jaar weet ik niet, maar de kerk is in 1958 in gebruik genomen.

Op 14 november 1993 is hier de slotviering van deze kerk, welke samengaat met de parochie O.L. Vrouw van Zeven Smarten. Het gebouw wordt uiteindelijk gesloopt. Zoon Leo Meesters brengt de beelden van de kerststal naar Vlissingen. Ik herinner het me als de dag van gisteren, dat de woonkamer vol stond met schapen, een kameel en drie wijzen! De buren knappen de beelden prachtig op en deze krijgen een plek in de R.K.kerk van Vlissingen.

Met enige regelmaat help ik met de jaarlijkse op en afbouw van de kerststal. Ook als brandwacht en later als koster tijdens de kerstnachtmis. Bedenkt u zich eens dat we daar dan twee diensten hielden omdat de kerk anders te klein was! Dat de mensen twee rijen dik moesten staan kwam daarbij voor.

De kerksluiting gaat me dan ook aan het hart en mede door de band die ik heb met de kerststal maakte ik me hard om deze te behouden. Dit kon door aankoop wat ik dan ook heb gedaan.

Hierna heb ik de kerkenraad van Ritthem gevraagd of deze tijdelijk mocht logeren op de zolder van de consistorie. Al vrij snel was de kerkenraad enthousiast om de stal ook vanaf de adventstijd te tonen. Direct na de herfstvakantie ben ik samen met John de Pagter en Jurie Florijn begonnen met de opbouw van de kerststal in de oude consistorie. Met gebruik making van aanwezige spullen en met spullen welke spontaan kwamen van gemeenteleden en inwoners hebben we er naar onze mening een mooie kerststal van gemaakt.

Graag nodigen we u van harte uit om een bezoekje te brengen aan de kerststal. U kunt hier een moment van stilte vinden en een kaarsje branden. Ook kunt een boodschap achterlaten voor de gemeente op het prikbord.

Michel Dellebeke

Reacties plaatsen is niet mogelijk.