De kerktuin

door Piet Goozen

In maart 2020 kregen we te maken met het coronavirus.

Alles werd anders, maar…………gelukkig trok de natuur zich daar niets van aan.

In de kerktuin groeiden alle planten, struiken, bomen, dus ook de gewassen die we normaal onkruid noemen, gewoon door.

De groep vrijwilligers ging dus zoals altijd weer een keer aan de slag met het onderhoud en ik ging ook een keertje meedoen.

Maar het totale onderhoud kwam niet gereed op die zaterdagmorgen en het was, zoals vaak het geval is , lastig om een vervolgafspraak te plannen.

Ik heb toen voorgesteld dat ik af en toe wel een uurtje in de kerktuin zou willen werken, maar dat ik dat niet wilde inplannen. Dat is afhankelijk of ik zin heb, of het goed weer is, enz. enz.

Zo is het gekomen dat ik nu regelmatig een uurtje in de kerktuin bezig ben.

Naar aanleiding van de coronapandemie neem ik nu dus deel aan het onderhoud.

Na het onkruidvrij maken heb ik, met toestemming, op de lege plekken zaadjes van de bloemen duizenschoon gezaaid.  Bij ons ook bekend als boerepronker.

Nadat ondanks de droogte een groot gedeelte toch was opgekomen heb ik ook veel plantjes verplant en zodoende groeien er nu heel wat planten die hopelijk in mei en juni veel bloemen zullen voortbrengen.

In gedachten stel ik de tuin voor als een gemeenschap en dan kun je de planten namen geven. Bijvoorbeeld: Jaap, Kees, Nel, Jason, Martijn, Corrie, Mateo, Grace, Piet, Jan, Riet, Willie, Hans, Mattie, Ellen, Daan, Micha, Ina enz. enz.  Allemaal mensen uit Ritthem.

Ze groeien daar samen met de kleine maagdenpalm, gewoon speenkruid, Noorse esdoorn en een soort viooltjes.  Niet dat ik die namen allemaal ken hoor, ik heb gewoon een app op de telefoon die mij kan vertellen welke plant ik zie !

Ook zie ik Wim, Jannie, Anke, Moos, Elvira, Heidi, Laura enz. Alle Ritthemse namen zijn aanwezig. Ik kan ze niet allemaal noemen, maar ze zijn er zeker wel.

Naambordjes staan er niet bij natuurlijk en ook worden ze niet in hokjes geplaatst.  Alles door elkaar vormen ze één tuin.

En ze staan daar zomaar, ze leven gewoon, ze groeien ook nog, in weer en wind.

Mooi is dat.

De plantjes zijn nog jong en straks zullen ze bloemen geven, om te plukken misschien, zodat iemand anders daar blij van wordt. Maar ook zullen de uitgebloeide bloemen zaden geven.

En dan komt de wind en die blaast de zaden weer een stukje verder en als de natuur het wil zullen daar dan weer nieuwe plantjes gaan groeien. Dan komen er kleine Jaapjes, Keesjes, Nellen, Jasons, Martijntjes, Corries , Mateo’tjes , Gracejes  Pietjes, Jantjes, Rietjes, Willies, Hansjes, Matties , Ellens , Daantjes, Micha’s enz. enz.

En niet te vergeten de Wimpjes, Jannies, Ankes, Moosjes, Elvira’s, Heidi’s en Laura’tjes en alle andere namen.

Op de app staat bij karakteristieken: Duizendschoon een soort van Anjer.

 Levensduur…………          Overblijvend                          Bloeitijd ……………..    Zomer

Het zaad wordt elk jaar weer  verspreid en er komt geen einde aan. Intussen de taak aan ons om de tuin, de schepping, goed te beheren. In Ritthem, Nieuwland en wereldwijd.

Dan is er ruimte voor volgende generaties over heel de wereld.

Elk plantje doet daaraan mee. We staan daar zomaar in de tuin, we leven gewoon, we groeien ook nog…… en bloeien in de zomer….. en we zijn ook samen in weer en wind.      Ook in 2021

Reacties plaatsen is niet mogelijk.