Davidster in toren

Vlag Israël

Tijdens het bezoek dat wethouder Rutger Schonis, raadsleden en ambtenaren op maandag 9 mei aan Nieuwland brachten wees dorpsgenoot Joke Bliek mij op de Davidsster in de kerktoren. Jaren geleden vestigde er ook al iemand de aandacht op, maar dat was ik eerlijk gezegd vergeten.

De Davidsster zit in het midden van het prachtige rondvenster. Je moet goede ogen of een sterke bril hebben om de ster te kunnen zien. De Davidsster is een hexagram. Dat is de naam voor een figuur die bestaat uit twee gelijkzijdige driehoeken.

De Davidsster is niet alleen   symbool voor het jodendom en Israël, maar is sinds de Oudheid als decoratief element ook elders gebruikt. Ook in landen als Egypte, China en Peru is de ster bekend als decoratief figuur.

De ster als symbool verwijst naar de Bijbelse koning David. Omdat zowel Maria als Jozef van hem afstamden is dit hexagram ook heel toepasselijk in kerken. Je kunt hem tegenkomen in kathedralen, maar ook in dorpskerken. Dus ook in Nieuwland, waar hij het hart vormt van het grote roosvenster. Dat heeft trouwens geen symbolische betekenis.

Wim Staat

Daviddster in het roosvenster van de kerk in Nieuwland

Davidssterren en andere religieuze elementen in een raam van de synagoge van Enschede©Wim Staat
Reacties plaatsen is niet mogelijk.