Bruggenbouwer zwaait af

‘Kom van dat bolwerk af!

VLISSINGEN – Jan Zwemer, preses van de kerkenraad in Nieuw- en Sint Joosland, is niet meer in loondienst. Op 14 december 2017 nam hij wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd afscheid van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen, die bij veel mensen bekend staat als ‘Hogeschool Zeeland’.

Het afscheid ging gepaard met een mini-symposium in het atrium van de HZ, ofwel de centrale ruimte. Tijdens zo’n bijeenkomst geven over het algemeen enkele sprekers hun visie over een bepaald onderwerp. Zo gebeurde het ook bij het afscheid van Jan. Het bijbehorende thema luidde ‘B(l)oeiende SAMENWERKING. De succesfactor in het onderwijs’.

Die titel was volgens de uitnodiging ook de rode draad bij alle rollen die Jan vervulde op de HZ. Het thema werd van commentaar voorzien door enkele collega’s. Het muzikaal intermezzo werd op de piano gevuld door Henk Goudswaard uit Middelburg. Die is namelijk niet alleen bekend als pionier van Stadsklooster, maar is ook een begaafd musicus.

Jan  zelf sloot het rijtje sprekers af met een vertelling over ‘B(l)oeien van netwerk-samenwerking, bouwwerk voor leersucces’. Dat was onderbouwd met toepasselijke plaatjes. Bij voorbeeld van de bolwerken in Middelburg. Nou kun je als mens de neiging hebben om je in je eigen bolwerk, schulp of schuttersputje op te sluiten en je ding te doen, zonder al te veel reflectie met je omgeving. Jan hield een pleidooi om die eigen bolwerken ‘om te vormen tot netwerken van samenwerking’. Dat is over het algemeen heel vruchtbaar en laat veel meer mensen tot bloei komen.

De brug kon meteen op de schildersezel worden gezet, die Jan eveneens ten geschenke kreeg

Jan ontving van zijn collega-docenten een illustratie van een brug, omringd door de handtekeningen van de gevers. Een heel toepasselijk cadeau natuurlijk. Want zo kennen we hem als voorzitter van de Nieuwlandse kerkenraad en als deelnemer aan de gezamenlijke kerkenraads-vergaderingen. Ook al lijkt een onderwerp moeilijk vanwege gevoeligheden, dan zoekt Jan net zo lang tot hij twee oevers bij elkaar heeft bedacht waartussen hij een brug kan slaan.

De redactie van deze website hoopt dat je dat nog lang zult doen in onze kerkgemeenten!

 

Reacties plaatsen is niet mogelijk.