Boek René Hoebeke ten doop gehouden

Buiten Verwachting. Dat is sinds kort niet alleen de naam van de molen van Nieuwland, maar ook de titel van een letterlijk en figuurlijk gewichtig werk. Het gaat om het, inclusief bijlagen, bijna 1150 bladzijden tellende boek dat René Hoebeke schreef over de geschiedenis van Nieuw- en Sint Joosland vanaf de bedijking van de eerste polder in 1631 tot en met onze tijd.

Auteur René Hoebeke

De titel Buiten Verwachting geeft aan dat de auteur monnikenwerk heeft verricht. René werkte vijf jaar aan het boek, dat op zaterdag 9 december is gepresenteerd in de kerk van Nieuwland. Ongeveer 170 mensen kwamen daar op af. 

Een van de hoogtepunten was de overhandiging van het officiële eerste exemplaar. Bijna scheidend burgemeester Bergmann reikte het uit aan ons gemeentelid Piet Reijnoudt. De laatste is niet alleen een bekende Nieuwlander, maar was als ouderling-kerkvoogd van de toenmalige Nederlandse Hervormde gemeente ook de auteur van “Een kerk in de Middelburgsche Polder 1650 – 1983’’.

René beschrijft in zijn boek werkelijk alle aspecten van de samenleving in het dorp. Daaronder valt ook de geschiedenis van de kerk. Tijdens de presentatie deed hij zich ook kennen als een afhankelijk mens: ,,Ik ben een gelovig mens. Als eerste ben ik God dankbaar voor de kracht en de wijsheid!” zei René.

Ina zingend achter de piano

Voordat werd overgegaan tot de verkoop van het boek klonk er een nieuw lied over Nieuwland. Geschreven en vertolkt door René ’s vrouw Ina Hoebeke-Lemans, die in onze kerk  vele jaren haar stempel drukte op de kinderclub Happy Day en ook op andere manieren bijdroeg aan het gemeenteleven. Een van de strofes van haar tijdens de bijeenkomst enthousast door het publiek meegezongen lied luidt:

,,Ook hebben we ons Dorps’uus, nog altijd op de hoek,
plaats voor gym en ONDA, voor koffie, thee en koek!
Er is natuurlijk ook de kerk, die is voor iedereen,
een plek om God te eren met mensen om je heen.”

De prijs van het boek, inclusief bijlagen en kaarten is € 65, wat een heel redelijk bedrag is voor zo’n groot werk. Alle benodigde informatie staat op de website www.historienieuwland.nl Onder het kopje Nieuws vind je ook filmpjes van de presentatie, waaronder het door Ina gemaakte lied.
Wim Staat

Reacties plaatsen is niet mogelijk.