Bid voor Oekraïne

UTRECHT – Op woensdag 2 maart – Aswoensdag, het begin van de veertig dagen in aanloop naar Pasen -, houden de Protestantse Kerk in Nederland en KRO-NCRV in de Domkerk in Utrecht een gebedsmoment voor vrede en recht in Oekraïne.

De korte viering wordt door de KRO-NCRV vanaf 17.30 uur live uitgezonden op NPO2 onder de titel: Vrede is voor iedereen. Voorgangers zijn ds. René de Reuver, scriba Protestantse Kerk, en mgr. Gerard de Korte, bisschop van ‘s-Hertogenbosch. De viering wordt ondersteund door de Raad van Kerken in Nederland. The Psalm Project verzorgt de muziek.

De oorlog in Oekraïne laat niemand koud. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog vindt er op zo’n grote schaal een invasie plaats op het Europese continent. De KRO-NCRV en de Protestantse Kerk willen met dit moment een ritueel bieden, een plek waar angsten en zorgen neergelegd kunnen worden en waar gesmeekt kan worden om vrede en recht. Ds.De Reuver: ,,Al eeuwenlang is de kerk dé plek waar mensen – gelovig of niet – met hun zorgen en smeekbedes terecht kunnen.”

KLOKKEN LUIDEN

De Raad van Kerken in Nederland roept alle kerken in Nederland op om, voorafgaande aan deze viering, tussen 17.15 – 17.30 uur, de kerkklokken te luiden, als uitnodiging tot deelname aan dit gezamenlijke gebed.

KERK IN ACTIE START NOODHULP OEKRAÏNE

Kerk in Actie werkt al jarenlang samen met kerken en christelijke organisaties die de meest kwetsbare mensen in Oekraïne helpen. Zij hebben onze steun harder nodig dan ooit. Natalia Shalata van partner LEF: ,,We blijven alles doen wat we kunnen om mensen hier te helpen.” Help mee!

De situatie in Oekraïne kan nu snel verder escaleren. De nood was er al – in 8 jaar oorlog zijn al 1,3 miljoen in eigen land ontheemd geraakt -, maar wordt nu heel groot. De vluchtelingenstroom zal waarschijnlijk in grote omvang toenemen, wellicht ook naar omringende landen als Moldavië, Polen en Hongarije.

Daan Verbaan, relatiebeheerder Oost-Europa bij Kerk in Actie houdt er rekening mee dat de noodhulp de komende dagen en weken flink opgeschaald wordt: ,,We staan klaar en hebben korte lijntjes met onze partners in Oekraïne, maar ook met partnerkerken in omringende landen. Ze kunnen op ons rekenen. We blijven verbonden en leven met hen mee in deze inktzwarte tijd. In tijden van oorlog komt het eropaan dat je samen bidt om vrede.”

(klik op deze link) Geef voor noodhulp Oekraïne en help mee!bron: Protestantsekerk.nlFacebookTwitterEmailPinterestLinkedIn

Reacties plaatsen is niet mogelijk.