Beelden uit Zeeland
Pastoor eert vermoorde dominee
Standbeelden voor dominees zijn er weinig in Nederland. Protestanten in ons land hebben er weinig mee, want zo’n kunstwerk riekt al snel naar mensverheerlijking. Dat is over onze grenzen anders. Zo staat er een enorm beeld van Luther voor de Frauenkirche in Dresden. En in Genève kun je niet heen om de sculpturen van Calvijn, Farel, Beza en Knox.
Het dichtstbijzijnde in ons gebied is het houten beeld voor dominee Johannes Stuerbout. Het herinnert aan de gebeurtenissen in de kerk van Oudemanspolder, die iets ten zuiden van Waterlandkerkje stond. Zes Spaanse soldaten drongen het gebouw op 25 november 1668 binnen, terwijl dominee Stuerbout preekte. De indringers staken op de predikant in en sneden hem een oor af, terwijl ze de kerkgangers beroofden van geld en andere bezittingen.
Dominee Stuerbout overleed twee weken later aan zijn verwondingen. Hij liet zijn vrouw en vier kinderen achter. De befaamde kunstenaar-pastoor Omer Gielliet (1925-2017) uit Breskens maakte in 1984 het beeld van Stuerbout. Hij noemde het bij de onthulling een protoliek’, een verwijzing naar een reliek of relikwie, een overblijfsel van een heilige.
Het bedehuisje is sinds 2001 eigendom van de Stichting Oude Zeeuwse Kerken. Protestantse gemeente De Verbinding, waartoe ook de gemeenten van Groede en Schoondijke behoren, houdt er nu en dan diensten. Het gebouw wordt verder gebruikt voor exposities, concerten en lezingen. www.kerkjewaterlandkerkje.nl/
Comments are closed.