Baken van hoop

In de loop der tijd passeerden veel activiteiten van ons diaconale doelproject Hillcrest Aids Centre de revue. Het ging daarbij vaak over grotere, aansprekende activiteiten. Maar er zijn ook zaken die minder spectaculair, maar wel belangrijk. Eén daarvan is het HIV-testprogramma, dat vier verpleegkundigen verzorgen. Dat gebeurt in het centrum, maar ook op locatie.

Op het hebben van HIV of aids rust nog altijd een stigma. Daarnaast is er ook de angst voor deze ziekte, waardoor het bezoek aan een arts of het zich laten testen vaak flink vooruit wordt geschoven. Omdat een bezoek aan het centrum wat laagdrempeliger is en op locatie nog minder zwaar, wordt daar HIV of Aids vaak tijdig gesignaleerd. Met de juiste medicatie kunnen mensen weer verder met hun leven.

HIV-testteam

Ook wordt Hillcrest Aids Centre ingezet bij het creëren van banen. Een eigen inkomen verwerven maakt mensen trots en geeft voldoening. Nu liggen de banen niet voor het oprapen en met weinig tot geen opleiding wordt het helemaal moeilijk om aan werk te komen. Hillcrest heeft een bescheiden tuincentrum met ruimte voor het kweken van planten. Hier zijn een aantal hoveniers aan het werk. Sommigen groeien door in hun vak en vinden vervolgens buiten het centrum een baan.

Op het terrein van Hillcrest Aids Centre komen veel mensen naar onder andere de winkel van Woza Moya (kunst en kralen), voor de respite unit of om planten te kopen. Sinds kort is er op het terrein een koffiecorner. Daar doen jonge mensen horecaervaring op. Ze nemen de opgedane kennis en vaardigheden mee naar een baan elders. Zo verruimen de kansen op een baan, dus ook op een zelfstandig bestaan.

Op deze manier biedt Hillcrest Aids Centre een totaalpakket aan mensen die te maken hebben met HIV of Aids. Naast het tijdig signaleren van de besmetting, de juiste medicatie en medische zorg wordt ook kans geboden op een goede toekomst met uitzicht op een baan. Door deze visie is Hillcrest Aids Centre een baken van hoop voor kansarme kinderen en volwassenen in de vallei van de duizend heuvels, het achterland van Hillcrest.
Annemarie Stern

Hoveniersbedrijf

Reacties plaatsen is niet mogelijk.