Verslagen

Dorpsfeest met zon en regen

Op de eerste dag van het feest ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland  was het prachtig weer. Op het plein voor het dorpshuis verrichtte locoburgemeester Carla Doorn de officiële opening na een inleidend woord door verenigingsvoorzitter Krina de Visser.  Cees van de Bovenkamp  presenteerde daar zijn boek  Uitgebeeld verleden van Nieuw- en Sint Joosland.  Publicist René Hoebeke gaf vervolgens  in de  geheel gevulde grote zaal van het dorpshuis een terugblik op een halve eeuw Dorpsvereniging.

Dominee Kraai (man met stropdas) behoorde tot de eregasten

Onder de gasten was dominee Kraai die van 1971 tot 1978 de gemeente van Nieuwland diende en vanaf 1976 ook die van Ritthem.  De predikant  was maatschappelijk zeer betrokken. Hij haalde de krant als een van de mannen achter een protestactie die bedoeld was om de gemeente te bewegen de zeer vervallen molen te restaureren. Evenals zijn voorganger Siderius hanteerde dominee Kraai de voorzittershamer bij de wijkvereniging.

Helaas was de zaterdag daarop de regen spelbreker op het feest. Zo moesten de deelnemers aan de ringrijderij de wedstrijd al om 14.00 uur staken vanwege wateroverlast die de baan onbruikbaar maakte.  Door de regen waren er ook minder deelnemers aan de dorpsloop, waaraan je rennend, lopend of fietsend kon meedoen.

De activiteiten in  en naast de kerk konden wel doorgang vinden.  Zo is er keihard gewerkt om de aanvoer van poffertjes te garanderen tussen 12.00 en 14.00 uur.  Die  werden via een groot bord aangeprezen met de tekst ‘Kom, koopt en eet zonder geld’(zie overdenking).
Het labyrint is  belopen door mensen van alle leeftijden, maar was het populairst bij de allerkleinsten!
Aan giften kwam er 145 euro binnen.

 

Ritthem trotseert storm

Zaterdagmiddag 10 augustus 2019. Veel evenementen in de provincie worden afgelast want het waait hard. Ik zie ‘s morgens om elf uur dat de antiekmarkt gewoon doorgang vindt. De panden aan de zuidkant van de Markt schermen de wind grotendeels af.

Hoe zou het in Ritthem zijn? Daar staat ringrijden op het programma. Ik besluit om  er een kijkje te gaan nemen. Onderweg ben ik, vooral op de Stelledijk bij het Oudedorp (door oude  Nieuwlanders nog altijd ‘kaoidiekje’ genoemd), blij dat ik een elektrische fiets heb.

John de Pagter

Bij aankomst in de Dorpsstraat zie ik dat er,  storm of niet, gewoon naar de ring wordt gereden. Onder de ruiters is John de Pagter, preses van de Ritthemse kerkenraad.  Ja daar komt’ie aangereden! Helaas mis. Dat neemt niet weg dat lang niet alle Ritthemse en Nieuwlandse kerkbestuurders na kunnen doen wat hij en de andere ruiters presteren: op een ongezadeld paard zitten en dan met een zware lans in de hand op de ring afstormen  (Doe’t  mae’s nae!).

Aan het eind van de straat hangt het spandoek met de tekst: De Kerk is open. Welkom!  Binnen staat Nel Kodde de bezoekers te woord. Zij is niet voor niets naar het kerkgebouw gekomen. Verrassend veel bezoekers komen over de drempel. Sommigen zijn zo vertrokken, anderen blijven hangen en stellen vragen. Nel toont mij een bijzonderheid die ik niet eerder onder ogen kreeg: de Statenbijbel van de ambachtsheer!

Ik maak ook een foto van het kunstwerk dat de Stichting Dorpsraad Ritthem in 2012 aanbood. Dat gebeurde bij de viering van vier eeuwen kerk. In 1612 werd het gebouw door de protestanten in gebruik genomen. Dat gebeurde na herstel van de kerk, want die lag, net als bijna alle ander Walcherse dorpskerken  in puin door oorlogsgeweld in de jaren 1572-1574.

Na het kerkbezoek  loop  ik weer terug naar de Dorpsstraat om  langs de Westerscheldedijk terug naar huis te keren. Ik hoef vrijwel niet te trappen want de razende wind blaast me in de rug. Maar ervaren fietsers weten dat je altijd tegen wind in moet vertrekken, zodat je de terugreis kunt aanvaarden met de wind in de rug.
Wim Staat

Afscheid Piet Feij

Na afloop van de kerkdienst op  zondag 11 augustus hebben wij afscheid genomen van   Piet Feij. Hij heeft onze gemeenten vijf jaar gediend als organist bij het begeleiden van de samenzang in de erediensten. Piet is niet meer van de jongsten en beperkt daarom  zijn loopbaan als organist nu tot diensten in Arnemuiden en Kleverskerke. Ook vanaf deze plaats dank voor alles wat je voor ons hebt gedaan en van harte Gods zegen toegewenst bij alles wat je wedervaart.

Klepperen en bikkelen

RITTHEM – De bijeenkomst voor 55-plussers in de zaal van de kerk in Ritthem was bijzonder gezellig. De bijeenkomst werd geleid door ouderling Corry van Waarde.  Zij sprak de diverse onderdelen aan elkaar. Rian Cevaal uit Nieuwland was te gast namens de Stichting Feest van Herkenning . Vorig jaar bracht ze een koffer mee over het onderwerp De Winkel van Sinkel. Deze keer had ze een berg spullen meegenomen over de lagere school van vroeger jaren.

Leesplankje met letters!

De aanwezigen herkenden heel veel van de getoonde attributen. Zo hadden nog enkele aanwezigen geschreven met een griffel. De meeste aanwezigen leerden dat met een kroontjespen. Ook die had Rina meegenomen, samen met de inktpot en niet te vergeten de inktlap.

Sommigen hadden nog lezen geleerd via met behulp van het beroemde  aap-noot-mies-plankje van Jetses. De spreekster had ook de lettertjes had meegebracht die bij dit plankje hoorden.

Heel interessant was het onderdeel kinderspelen. Denk

De beginselen van het bikkelen worden doorgenomen

hierbij aan knikkeren, klepperen en bikkelen. Het was best wel bijzonder dat diverse aanwezigen nog de versjes kenden die werden gezongen bij diverse onderdelen van deze kindervreugden uit lang vervlogen tijden!

Klepperen, je moet het natuurlijk wel kunnen!

Een verhaal over de zondagsrust van toen….

Dominee Pascal Handschin las aan het begin van de bijeenkomst een door hem vertaald verhaal  voor van de in Zwitserland heel bekende schrijver van boeken en columns Peter Bichsel (geboren op 24 maart 1935 in Luzern).  Dat verhaal kwam uit het boek ‘Über Gott und die Welt’ (Over God en de Wereld). De socialistische schrijver trok de aandacht door de manier waarop hij de rol beschrijft van religie in de maatschappij. Dat kwam heel sterk naar voren in het verhaal over zondagsrust dat Pascal voordroeg. Het kwam erop neer dat mensen sterk kunnen verlangen naar de vroeger vaak verplichte rituelen van de zondag. Die zijn nu vaak bijna verdwenen, maar ze brachten orde, rust en regelmaat, waar de samenleving nu grote behoefte heeft. Kortom: een verhaal om over na te  denken.

Onze dominee gaf nog een tweede Zwitsers tintje aan het samenzijn. Hij zong namelijk eerst de Duitstalige versie van het lied ‘Wij danken u voor het dagelijks brood’. Dat de overige aanwezigen daarna in het Nederlands vertolkten.

De maaltijd, waaraan ook de intussen gearriveerde Thirza Handschin van der Stel deelnam,  was overdadig. Eerst werd er Chinese tomatensoep  geserveerd. Wie dacht dat er daarna een broodje kroket volgde of zo stond een verrassing te wachten. De tweede gang bestond namelijk uit een volledig verzorgd Chinees-Indisch buffet. Dat was dus smullen geblazen voor de ongeveer dertig aanwezigen. Tenslotte volgde nog een toetje van yoghurt met vruchten. Kortom, we kwamen niks tekort, integendeel.
Dank aan alle medewerkenden die van deze bijeenkomst zo’n groot succes hebben gemaakt.