Verslagen

Dorpsfeest met zon en regen

Op de eerste dag van het feest ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Dorpsvereniging Nieuw- en Sint Joosland  was het prachtig weer. Op het plein voor het dorpshuis verrichtte locoburgemeester Carla Doorn de officiële opening na een inleidend woord door verenigingsvoorzitter Krina de Visser.  Cees van de Bovenkamp  presenteerde daar zijn boek  Uitgebeeld verleden van Nieuw- en Sint Joosland.  Publicist René Hoebeke gaf vervolgens  in de  geheel gevulde grote zaal van het dorpshuis een terugblik op een halve eeuw Dorpsvereniging.

Dominee Kraai (man met stropdas) behoorde tot de eregasten

Onder de gasten was dominee Kraai die van 1971 tot 1978 de gemeente van Nieuwland diende en vanaf 1976 ook die van Ritthem.  De predikant  was maatschappelijk zeer betrokken. Hij haalde de krant als een van de mannen achter een protestactie die bedoeld was om de gemeente te bewegen de zeer vervallen molen te restaureren. Evenals zijn voorganger Siderius hanteerde dominee Kraai de voorzittershamer bij de wijkvereniging.

Helaas was de zaterdag daarop de regen spelbreker op het feest. Zo moesten de deelnemers aan de ringrijderij de wedstrijd al om 14.00 uur staken vanwege wateroverlast die de baan onbruikbaar maakte.  Door de regen waren er ook minder deelnemers aan de dorpsloop, waaraan je rennend, lopend of fietsend kon meedoen.

De activiteiten in  en naast de kerk konden wel doorgang vinden.  Zo is er keihard gewerkt om de aanvoer van poffertjes te garanderen tussen 12.00 en 14.00 uur.  Die  werden via een groot bord aangeprezen met de tekst ‘Kom, koopt en eet zonder geld’(zie overdenking).
Het labyrint is  belopen door mensen van alle leeftijden, maar was het populairst bij de allerkleinsten!
Aan giften kwam er 145 euro binnen.