16 jaar Happy Day!

KinderBijbelClub bestaat al meer dan 16 jaar in Nieuw- en Sint Joosland. Het is een vervolg op wat vroeger DE SCHUURWEEK heette. Dat was altijd in de zomer in de laatste week van de zomervakantie, net de week voordat de basisschool weer begon. Vroeger was dat echt in een boerenschuur, later verhuisde het naar De Lonneboot en toen dat allemaal niet meer bestond, besloten Marleen en Ina om aan de Kerkenraad van Nieuw- en Sint Joosland te vragen of wij in hun kerkgebouw dan een kinderbijbelclub mochten starten, om zo het werk wat er al jaren was door te kunnen laten gaan. Dat mocht, en zo konden kinderen van heel ons dorp en daarbuiten elke maand terecht in de kerk. Het is al op verschillende dagen geweest, maar de laatste jaren is het steevast op de vrijdag.

De club is bedoeld voor alle kinderen, dus niet alleen voor kinderen die bij een kerk horen of naar diensten gaan buiten ons dorp. Zo zijn we dus al jaren bezig en er hebben verschillende mensen naast en met ons meegewerkt, zoals Ineke Minheere, die altijd zorgde voor koekjes, snoepjes en iets te drinken, Sanne Ehbel  ( Kruikemeijer), Matty Nieuwenhuize, Susan van de Panne, Vendora Neugebauer, en soms iemand voor een enkele keer….

Geregeld door de jaren heen kwam “Oma Eileen” vertellen! De schoonmoeder van Marleen, die al jaaaaaaren kindersamenkomsten heeft verzorgd in Vlissingen en elders. Wat was het altijd een feest als zij er bij was, met haar mooie outfits, haar zelfgemaakte vertelplaten en haar zelf-voorbereide werkjes. Met haar mooie Britse accent bracht zij de prachtigste verhalen!

De laatste jaren zijn we meestal met ons tweeën als leiding, Marleen en ik, en we genieten er nog elke keer heel veel van, zowel in de voorbereiding als ook tijdens de uitvoering. God heeft ons nog nooit met lege handen laten beginnen, Hij geeft ons altijd Zijn ontwerp en plannen! Het is een zegen dit te mogen en kunnen doen!

Wat doen we tijdens die Kinderclub-middagen?
Ten eerste zorgen we ervoor dat de kerk er gezellig en gastvrij uitziet. Versierd met slingers en soms ballonnen, er zijn altijd spelletjes om mee te spelen als kinderen vroeg binnenkomen of voor op het einde als sommigen snel klaar zijn, en meestal klinkt er muziek als je binnenkomt.                          

We starten met een welkom, met ons HAPPY DAY-clublied,  zingen nog een aantal bekende liederen met elkaar, dan vertellen de kinderen over speciale dingen die ze hebben meegemaakt of die ze gewoon even willen delen. Dan bidden en danken we en daarna wordt er verteld, vanuit de Bijbel, soms een letterlijk verhaal, soms een spiegelverhaal, soms iets vanuit een speciaal thema.

Dan is het tijd voor pauze, tijd voor eten en drinken, en aansluitend gaan we een verwerking maken van dingen die we op die dag doorgeven. We hebben meestal meer dan genoeg om uit te delen. We verwachten altijd meer kinderen dan dat er komen, omdat we niets tekort willen hebben.

De werkjes en materialen liggen altijd van tevoren klaar, zodat er geen tijd verloren gaat, want echt, anderhalf uur is zó voorbij!  Om ongeveer tien voor 5 stoppen we met de werkjes, dan mogen alle kinderen weer op hun stoel vooraan in de kerkzaal gaan zitten en dan sluiten we af……met altijd hetzelfde ritueeltje: een vaststaand en bijzonder slot van de middag. Dat gaat als volgt:

We kiezen dan altijd de kinderen uit die voor het eerst op club zijn, of , als er geen nieuwe kinderen zijn, anderen die we op ons hart krijgen voor die dag, dat wijst zich meestal vanzelf, dan krijgen die kinderen een bloemenslinger om en dan zingen we samen, met alle kinderen en juffen het kleine liedje:
“Ik zing voor jou een liedje, speciaal voor jou,
gewoon om je te zeggen dat ik heel veel van je hou!”  

Dat zeggen we als mensen naar elkaar, maar komt vanuit de liefde die God ons geeft, om elk kind te laten weten: “God is zo blij met jou, Hij vindt het fijn dat je er bent!” Dit is altijd een heel liefdevol en teer moment, dat elk kind iets dóet, want dan staan ze even in het volle licht en worden ze verrast, ze krijgen een lichtbundel vol liefde op zich gericht en mogen dan aansluitend naar de kerkbank die vol cadeautjes ligt, om daar één dingetje uit te kiezen, als aandenken aan die middag. Het is een blijvend onderdeel geworden van de clubmiddag.

Als alle kinderen van heel die middag weer terug op hun plaats zitten, met elk een cadeautje, zingen we ons zegenlied voor en naar elkaar toe :
“De Here zegent jou en Hij beschermt jou, Hij schijnt Zijn licht over jouw leven!
Hij wil genadig zijn en heel dichtbij jou zijn, Hij zal Zijn vrede aan je geven!”

Het is altijd, elke maand weer, een blijde tijd, vandaar ook de naam “HAPPY DAY”, want er gaat ZEGEN van God uit naar ons allen toe. Alle kinderen die komen, en ieder die binnenkomt en een deel meemaakt, kan Gods liefde proeven en smaken.
We hopen dat we dit nog jaren mogen en kunnen doen en zo samen met kinderen uit ons dorp en Ritthem en de Mortiere of waar ze ook wonen, Gods Liefde mogen blijven ontvangen en uitdelen.

Ontvang onze hartelijke groeten,Marleen Scheermeijer en Ina Hoebeke

Reacties plaatsen is niet mogelijk.